Varnostne podloge zunaj

Na zunanjih igriščih se otroci sprostijo in tako hitro pozabijo na previdnost. Iz lastnih izkušenj se otroci največ naučijo, zato je pomembno, da jih pri preizkušanju svojih zmogljivosti ne omejujemo, temveč jim omogočimo stimulativno okolje. Puzzle gumene podloge so namenjene preprečevanju najhujših poškodb, kot so pretresi možganov (udarci v glavo po statističnih podatkih Ministrstva za zdravje pospešeno raste iz leta v leto) ali hujši zlomi rok in nog. To ne pomeni, da se lahko otroci brezglavo mečejo po tleh in skačejo brez razmisleka. Še vedno bodo dobili izkušnje, ki jih bodo obogatile in jih naučile pravilnega ravnanje tudi tam, kjer blažilnih podlog ne bo. Za dosego optimalne blažitve padca imamo na voljo različne debeline. Višje kot je igralo s katerega lahko pade otrok, debelejša mora biti podlaga.

Na trgu prevladuje kvadratna ali pravokotna oblika gumenih podlag, ki so med seboj povezane s plastičnimi molzniki. Te plošče se zaradi vremenskih vplivov gibljejo, krčijo in raztezajo, ter se s časom razmaknejo. Molzniki k stabilnosti ne pripomorejo prav nič, saj ob prvi zimi popokajo. Med ploščami lahko nastanejo razmaki tudi 5 cm širine ali več. Taki razmaki na igriščih predstavljajo nevarnost spotika in novih poškodb. V našem podjetju zagovarjamo obliko puzzle, ki zaradi tako imenovanega mizarskega šiva preprečuje, da bi se plošče med seboj razmaknile. Proti naravi se ne moremo boriti, lahko pa se prilagodimo. V našem primeru puzzle gumenih podlog, se celotna preproga krči in razteza, tako se razmaki večajo in manjšajo ob robu igrišč, kar je običajno ob zidovih, ograjah ali na prehodu na travnato površino in zato ne predstavlja nevarnosti spotika za otroke.

Na trgu imamo veliko različnih proizvajalcev igral in zato tudi različne višine, s katerih lahko otroci padejo. Z višino padca narašča tudi moč udarca s katero otrok prileti na tla. Da bi udarec optimalno oblažili in preprečili najhujše poškodbe, je pomembno, da za vsako igralo določimo ustrezno blažitev. Spodnja tabela prikazuje različne debeline podlage, ki ustrezajo različnim višinam padca.

Najtanjša debelina gumene podlage, ki jo ponujamo je 20 mm. Ta debelina je primerna za atrije in površine, kjer otroci nimajo višjih igral, oziroma ne morejo pasti z več kot 80 cm višine. Primerna je za igrišča, kjer se otroci plazijo, poganjajo s pogajalci, igrajo na tleh, skačejo in tečejo. Ta podloga ni primerna za višja igrala, zato, ker je pretanka in nima lastnosti blaženja udarcev z več kot 80 cm.

Vsi proizvajalci gumenih podlag poudarjajo, da je pomembna pravilna priprava tal. Tudi mi nismo izjema. Kaj je za koga pravilno, pa mnenja niso povsem enotna. V našem podjetju zagovarjamo mnenje, da je za dolgoročen obstoj gumene podlage ključnega pomena, da se guma hitro suši, da ne zastaja v vodi in da je temperaturna razlika med zgornjo in spodnjo stranjo gumene podlage čim manjša. Manjša kot je temperaturna razlika, manj se bo guma krivila, hitreje kot bo voda odtekala, manj je bo zamrznilo v zračnih prostorih. Vsako zamrzovanje vode v zračnih prostorih gumo deformira. Edina res dobra podlaga za gumene plošče je betonska podlaga z naklonom za odtekanje vode in ustrezno urejeno odvodnjavanje.

Najpogostejša izbira barve je oksidno-rdeča. Res je varnost na prvem mestu, vendar to še ne pomeni, da igrišče ne more biti tudi lepo in privlačno. Otroci so radi v lepem okolju prav tako kot odrasli. Zato jim pri nas omogočamo izbiro med več barvami. Z različnimi barvami lahko ustvarite vzorec šahovnice, ali pa naredite obrobo, ki zaradi puzzle sestavljanja daje vtis preproge. Kjer pa izbira med barvami ni dovolj, vam nudimo tudi poslikave po vaši izbiri. Lahko se porišejo ali vtisnejo različne igre, ki otroke še dodatno stimulirajo h gibanju, ali pa se zgolj okrasi s poslikavami živali in rožic.

 

Vsak material pod vplivom različnih temperatur in sonca s časom začne razpadati. Gumena podloga je že v osnovi narejena iz recikliranih avtomobilskih gum, kar pomeni, da imajo za sabo že kar nekaj kilometrov, še predno so prišli na vaše igrišče. Sončni žarki s časom uničijo poliuretansko lepilo, ki veže posamezne delce in hkrati tvori zgornjo plast podlog. Z razkrojem in tudi z obrabo zgornjega sloja, se začne gumena podlaga krušiti in razpadati. Da do tega nebi prišlo, je potrebno zgornjo plast gumenih podlog redno obnavljati. Obnovo vam nudimo v našem podjetju. Poliuretansko maso se nanese na zgornjo plast gumenih podlag in v 24 urah je igrišče kot novo, na voljo novim pustolovščinam.

Veliko lahko naredite tudi sami z rednim čiščenjem podlog. Vsaj enkrat na leto (pred zimo) očistite gumeno podlago tako, da v stikih ne bo zemlje, maha, listja in drugih delcev, ki jih v naravi ne manjka. Ko ti delci v stikih začnejo zmrzovati, gumo deformirajo in tako se gumena podlaga začne uničevati. Z rednim čiščenjem boste preprečili razrast mahu v senčnih delih in deformacijo oblike v zimskem času.

Gumena podlaga je narejena iz reciklirane avtomobilske gume. Stare avtomobilske gume zmeljejo v granulat, nato ga z barvnim poliuretanskim lepilom vlijejo v željne kalupe, kjer se stisnejo in zapečejo na visoki temperaturi. Tako pečene gumene plošče so idealne za igro na prostem, vendar je kljub temu potrebna določena stopnja vzdrževanja, ki predstavlja čiščenje in redno impregnacijo s poliuretanskim premazom, kot zaščito pred UV žarki. Gumena podlaga je vodoprepustna, zato se tudi po dežju zgornja plast hitro posuši. Ker je njena glavna sestavina guma, ne drsi in ostane varna za hojo tudi v času zimskih dni. Guma je mehka, upogljiva in se jo lahko polaga tudi na neravne površine in manjše klančine.

Stopite v stik z nami


Za več informacij ali pa za neobvezujočo ponudbo smo vam na voljo preko spletnega obrazca ali pa nas pokličite.

Vprašajte nas >